Bogyó és Babóca

Van nem egy ismerősöm, aki kénytelen odafigyelni a diétára, legyen az glutén- vagy cukormentes. Ilyen esetben nagy körültekintést, gondosságot igényel a készítés, itt nem fér bele hiba, mert árthatunk vele  ahelyett, hogy felhőtlen boldogságot hoznánk.

Ha valamiben nincs liszt, az még nem gluténmentes, csak liszt nélküli. Nagyon sok élelmiszer tartalmaz, tartalmazhat, vagy szennyezett gluténnel. (kalászos gabonákat is felhasználó gyártósorokon nem garantálható a gluténmentesség). Nem árt ismernünk azon élelmiszerek listáját, amiket bátran felhasználhatunk.
És még egyszer: ha felfedezünk egy új receptet, amiben nincs liszt, az attól még nem gluténmentes! Ez nem divathóbort, hanem igen komoly következményekkel fenyegető betegség! Felelősséggel dobálózzunk tehát a kifejezésekkel!

Ugyanez vonatkozik a cukorra is. Ha valami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, az attól még dúskálhat különféle szénhidrátokban, nem elhanyagolható kémiai hatásokkal. Ami nem tartalmaz fehér kristálycukrot tehát, az attól még nem cukormentes! Ugye ez világos?

Azért írtam én ezt, mert egyre többször találkozom ilyen jellegű receptekkel, és bizony nem mindegyik felel meg a kívánalmaknak, legfeljebb a csökkentett gluténtartalmú (vagy cukortartalmú) kifejezés illene rájuk inkább.

No, de inkább vidámodjunk, most is egy glutén- és cukormentes torta volt a cél. A mentesség nem teljesült feltétel nélkül, azaz a tortában 4 dkg kristálycukor volt. A bevonat pedig háromszoros marcipán, ami engedélyt kapott (fogyasztáskor beleszámolták a keretbe). Egyébként vaníliás-citromos túrótöltelék volt eperrel megpakolva a tésztalapok közt.


Az volt még a kérés, hogy nagy figurák legyenek a kicsi tortán, így azok puncsmassza golyók színes marcipánnal bevonva. A csápjuk (vagy mi...) pedig kis virágdrót darabkák pici marcipángolyóval a végükön. Tipikus megjelenés, a legnépszerűbb meserészlettel. :)) Nagy örömet okozott, hála a jó égnek, mert most nem lengett körül varázslat, úgy éreztem, kevés vagyok ahhoz, hogy kihozzam belőle a maximumot. Mire a végére értem, már kezdtem megkedvelni, talán a színek, talán a széles mosoly vidámított fel. :)


Megjegyzések

  1. Tündériek lettek a figurák, és az egész kompozíció egy vidám csoda lett.
    Köszi a hasznos infókat is mellé

    VálaszTörlés
  2. Jól mondod, tényleg többször kéne ezt a témát előhozni, mert aki nem tart (tartat) diétát, nincs ezekkel a dolgokkal tisztában.
    Szerrencsére mi már kinőttük a tejfehérje-allgiát, tehát tapasztalom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Törölj légyszi egy "r" betűt a "szerencsére" szóból! :-D

      Törlés
    2. Amint mindenhatóvá válok, megteszem! Biztos ragacsos volt sz ujjad, miközben írtál! ;) :D

      Törlés
  3. Jaj de cuki lett! Nagyon ügyesen megcsináltad :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a torta, bájosak a figuráid!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése